fbpx

Blog

Controllere DJ SAU playere & mixere DJ

Când îți cauți un echipament de DJ, exista o întrebare legitimă: ai nevoie de un setup clasic și de un media player cum ar fi CDJ-uri / platane sau te-ai descurca cu un controller?

Am abordat deja în articolul anterior noțiunile de bază pentru aproape toate setupurile de DJ, dar această întrebare poate fi adresată des așa că vom încerca să o simplificăm puțin, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie. Dacă nu ești familiarizat cu aceste configurații, citește acest articol mai întâi.

Înainte de a trece la detalii tehnice și de a discuta despre avantajele și dezavantajele fiecărei configurații, ar trebui să te decizi, care este scopul tău concret ca DJ:

  • Încerci să mixezi din hobby?
  • Vrei să te apuci de DJ-ing și să organizezi ocazional câteva petreceri?
  • Îți dorești să începi o afacere cum ar fi să fii DJ la petreceri cum ar fi nunți, botezuri?
  • Dorești să îți deschizi propriul club sau să îți organizezi propriul festival / serie de evenimente?

Răspunsul la aceste întrebări te pot ajuta să stabilești de ce tip de echipament vei avea nevoie.

Un lucru care trebuie clarificat de la bun început este faptul că ambele configurații au același scop și niciuna dintre ele nu este superioară atunci când vine vorba de a învăța să mixezi sau să dezvolți abilități noi. Acestea pot fi obținute doar cu nenumărate ore de exersare (practice practice practice…). Cu toate acestea, fiecare configurație are avantajele sale în diferite situații.

Unele dintre principalele avantaje ale controllerelor sunt: prețul, varietatea, portabilitatea; în timp ce configurațiile stendalone oferă: flexibilitate, confort și un flux de lucru mai simplu.

Să vorbim mai întâi despre preț. Nu există niciun scenariu posibil în care să poți obține o configurație standalone la prețul unui controler entry-level. Acestea fiind spuse, dacă ești la început de drum, controllerul poate fi cel mai bun raport calitate-preț (presupunând că ai deja un calculator, capabil să facă față cerințelor unui software DJ), deoarece primești toată funcționalitatea standard de care ai nevoie ca și DJ, cum ar fi knoburile de egalizare, fadere de volum și jog-uri. De reținut este că controllerele pot fi ieftine, dar ai plătit deja un preț pentru playerul tău de media, care în acest caz este calculatorul tău, și, deși controllerele oferă confort, toată procesarea se face tot pe calculatorul/laptopul tău. Acest lucru poate deveni o problemă în două situații:

  • Calculatorul tău nu are suficientă putere de procesare și memorie RAM.
  • Faci și alte lucruri pe calculator, cum ar fi muncă, gaming sau navigare pe internet.

Deși, în general, este în regulă să păstrezi un software de DJ pe un calculator pe care îl folosești și în alte scopuri, software-ul DJ poate fi solicitant pentru procesor și pentru cerințele de memorie RAM și poate încetini complet calculatorul atunci când ai mai multe alte aplicații deschise în același timp. Pe măsură ce progresezi și începi să obții gig-uri regulate, ar trebui să te gândești la o modalitate de a separa toate celelalte lucruri de fluxul de lucru DJ, deoarece acestea pot avea un impact negativ unul asupra celuilalt.

Controllerele vin, de asemenea, într-o mare varietate. Un controller poate fi un instrument de pornire pentru un DJ începător, dar există și variante pentru instalații puternice pentru profesioniști. Unele controllere vin în forme mai compacte, cu doar conectivitatea esențială, în timp ce altele au aceleași componente avansate ca și mixerele și playerele DJ standard pentru cluburi profesionale, precum și plăci de sunet capabile să gestioneze sisteme de sunet uriașe.

De asemenea, acestea pot fi o alegere excelentă pentru DJ-i care sunt mereu pe drum și trebuie să își aducă propriul echipament (cum ar fi DJ de nuntă). În timp ce o configurație formată dintr-un mixer DJM-A9 + playere CDJ-3000 cântărește peste 20 kg, la care se adaugă greutatea suplimentară a flightcase-urilor separate, un controler Pioneer DJ XDJ-RX3 cântărește puțin sub 10 kg și, de asemenea, trebuie să transporți mai puține cabluri.

Unele controllere au, de asemenea, capacități standalone (cum ar fi orice controler din seria XDJ de la Pioneer DJ). Acestea au capacitatea de a reda muzica singur dacă întroduci un stick USB în ele cu piesele tale. La orice alt controller DJ, va trebui să te bazezi pe software-ul inclus în pachet (de obicei Rekordbox, Serato, Traktor sau Virtual DJ). Deși fiecare dintre aceste software-uri are funcționalități foarte avansate, este totuși un software pe care trebuie să îl ai instalat pe computer pentru a putea utiliza controller-ul. Desigur, acest lucru nu este o problemă dacă ești singurul care folosește controllerul, dar de îndată ce inviți alții să mixeze, cel mai probabil nu le va plăcea ideea să cumpere, să instaleze și să se obișnuiască cu un anumit software de DJ (cu excepția cazului în care folosesc același software).

Mai simplu, un controller fără funcționalitate standalone poate funcționa foarte bine atâta timp cât ești singurul care îl folosește, dar poate deveni problematic de îndată ce începi să inviți alte persoane să fie DJ la evenimentele tale. De asemenea, poate deveni o problemă dacă ești invitat să pui muzică într-un club/local iar fluxul tău de lucru depinde de software și de controllerul tău, deoarece promoterilor nu le place să schimbe instalația în timpul unui eveniment. Cel mai probabil te vor lăsa cu câteva playere, cum ar fi CDJ-uri și poate platane, sau va trebui să te descurci tu să te conectezi cu controllerul tău.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să dispui neaparat de un setup standalone, dar ar trebui cel puțin să te familiarizezi cu fluxul de lucru al celor mai populare playere și mixere.

Cu toate acestea, mulți DJ-i folosesc unități standalone chiar și în configurațiile lor de acasă, deoarece nu le place să depindă de calculator. Playbackul pieselor de pe un stick USB sau chiar de pe vinil este foarte simplă, iar comutarea între 2 DJ se poate face fără probleme cu acest tip de configurație.

Un alt beneficiu al unităților standalore este că ai posibilitatea să folosești mixere sau playere diferite, iar costurile de reparație sunt probabil mai mici în cazul în care ceva se defectează, deoarece nu este nevoie să trimiți întreaga configurație la service. Poți folosi orice tip de mixer DJ cu orice tip de playere DJ și poți adăuga oricând platane la configurația ta. De exemplu, dacă nu îți place fluxul de lucru sau sunetul mixerelor pentru DJ Pioneer, poți schimba oricând cu un Allen&Heath, sau orice altă marcă. Apropo de platane, în cazul în care dorești să le adaugi la configurația ta, atunci aceasta este calea de urmat, deoarece aproape toate mixerele DJ au intrări phono. Dacă vrei să conectezi niște platane la un controler, asigură-te că acesta are intrări phono pe secțiunea mixer. Câteva opțiuni în acest sens ar fi orice de la Pioneer DJ DDJ-FLX10, Opus Quad, XDJ-RX3.

Dacă ești patron al unui local sau ai o serie de evenimente cu DJ invitați, ține cont de faptul că majoritatea DJ-ilor vor solicita playere Pioneer DJ și, de obicei, mixere Pioneer DJ sau Allen&Heath. Denon DJ are, de asemenea, aparatură foarte avansată, dar Pioneer DJ este prezent în cluburi de 25 de ani, iar acest lucru îl face alegerea evidentă pentru promotori, deoarece sunt foarte fiabili și majoritatea DJ-ilor le cunosc fluxul de lucru.

Oricare ar fi arma pe care o alegi, cel mai bine este să te familiarizezi cu mai multe tipuri de configurații, mai multe tipuri de software și cu echipamente de la diferiți producători, în acest fel vei lua decizii mai ușor pe viitor și te vei adapta mult mai ușor la orice situație.

Written By: M G

No Comments

Leave a Reply